Notícies de l’equip a l’oposició

Setembre 2021 – Moció enllumenat LED

El el Ple del passat dimarts es va aprovar per unanimitat, la Moció que vam proposar JUNTSxBESCANO i que vam consensuar entre tots els grups municipals, per substituir el més aviat possible l’enllumenat d’Estanyol, Vilanna, Masllunès i el que resta del Polígon Industrial de Montfullà, per enllumenat de tecnologia LED.

Setembre 2021 – Pasarel·la Riu Ter

L’ Ajuntament de Bescanó suspèn l’inici previst de les obres de la passarel.la sobre el Riu Ter que suposarà perdre entre altres una subvenció europea de 351.187€.
En el Ple Municipal d’ahir dimarts dia 29 de setembre, a una pregunta del nostre grup municipal sobre l’estat del projecte de la passera, l’Alcalde va respondre que han decidit suspendre l’inici previst de les obres de la passera sobre el Riu Ter entre Bescanó i Sant Gregori per un augment desmesurat del preu de l’acer, que hauria incrementat el cost previst del projecte en prop de 300.000€.
També va reconèixer que l’endarreriment de les obres suposarà forçosament perdre algunes de les subvencions que s’havien obtingut, ja que estaven subjectes a terminis d’execució que no es podran complir i entre elles, la més important, un FEDER Europeu de 351.187€, que suposava aproximadament el 50% del cost total del projecte. Una subvenció que va ser aconseguida pel nostre grup municipal a finals del mandat i que feia que el projecte fos viable econòmicament pel municipi.
Des de Junts lamentem que durant aquests dos anys i mig de mandat, l’equip de govern format per ERC i la CUP hagi prioritzat altres projectes per davant de la construcció de la passera i que per un problema de gestió, aquest projecte ara estigui en perill. Recordem que en el seu programa electoral i durant la campanya deien que farien “una passera, un pont o un passallís” i suposem que mentre han estat decidint quina era la millor opció, passera, pont o passallís, hagi estat el motiu perquè la gestió dels tràmits administratius s’hagin endarrerit.
A més, nosaltres creiem que l’estat econòmic actual de l’Ajuntament permetia poder assumir perfectament aquest increment de cost del projecte i no perdre les subvencions, tenint en compte també que les despeses són compartides amb l’Ajuntament de Sant Gregori.
Nosaltres sempre hem tingut molt clar que la passera és necessària per connectar la Vall del Ter amb la Vall del Llémena , ja que aquest és un projecte molt important pel territori, tant des d’un punt de vista social, turístic i per tant també econòmic pel nostre comerç i restauració.
Juliol 2021 – Enllumenat LED
JUNTSxBESCANO proposem al pròxim Ple de l’Ajuntament d’aquest mes de juliol la substitució l’any vinent de l’enllumenat públic d’Estanyol, Vilanna i Masllunès per enllumenat de tecnologia LED.
Aquesta mesura vol:
✅ Reduir les emissions contaminants
✅ Disminuir els costos energètics
✅ Millorar la seguretat per la instal.lació de llum blanca
✅ Aprofitant els estalvis econòmics, encendre les faroles apagades de la urbanització de Masllunès
Juny 2021 – Urbanització Montfullà i Masllunès
Recollint les queixes de diferents veïns i veïnes de les urbanitzacions de Montfullà i Masllunès, denunciem l’estat d’abandonament i la manca de neteja dels carrers d’aquestes urbanitzacions i l’actitut irresponsable de l’ Ajuntament de Bescanó, que aquest any no ha realitzat les tasques de neteja de les franges perimetrals de les urbanitzacions abans del 15 de juny, data de l’inici del període d’alt risc d’incendi i en canvi, a través d’un comunicat enviat el mes d’abril a tots els propietaris de les parcel.les, se’ls feia saber de l’obligació de netejar les parcel.les abans d’aquesta data, amb l’amenaça d’obrir-los expedients sancionadors als que no ho fessin.
A Bescanó, la neteja de les franges perimetrals de protecció d’incendis de les urbanitzacions està assumit per l’Ajuntament com un servei propi municipal, pel que els veïns propietaris de parcel.les paguen una taxa anual.
No tenir les franges perimetrals netes pot constituir un risc d’incendi durant tot l’any, però és especialment perillós durant els mesos d’estiu, quan s’assoleixen temperatures extremes com les que hem tingut els darrers dies.
Juny 2021 – Vigilància nocturna
Celebrem que l’equip de govern de l’ Ajuntament de Bescanó hagi decidit contractar, després de la nostra proposta, un servei privat de vigilància nocturna, davant l’increment de robatoris de bicicletes que pateix el nostre poble.
Ara bé, no ens sembla bé que aquest servei es limiti només fins a la implementació del servei de Guàrdies Municipals, tenint en compte que no tenim constància de que l’horari dels dos Guàrdies Municipals estigui previst que sigui nocturn.
A més, tornem a dir que creiem que seria molt positiu crear una Comissió de seguretat, integrada pels diferents partits polítics, juntament amb els Mossos d’Esquadra, Protecció civil i les diferents entitats, per avaluar altres propostes i mesures encaminades a disminuir aquests robatoris i millorar la seguretat en general del municipi.
Juny 2021 – Robatoris bicicletes
Davant l’increment de robatoris de bicicletes que estem patint a Bescanó, el nostre Grup Municipal vam requerir a l’Alcalde en el darrer Ple Municipal, prendre mesures més dràstiques davant la sensació d’inseguretat que viu la gent del nostre poble i vam proposar la creació d’una Comissió de seguretat, integrada pels diferents partits polítics, Mossos d’Esquadra, Protecció civil i les entitats del municipi, per avaluar diferents propostes i mesures encaminades a disminuir aquests robatoris, com podria ser la contractació d’un servei privat de vigilància nocturna.
Gener 2021 – Moció purificadors d’aire
En el Ple Municipal d’ahir, ERC i la CUP van rebutjar la nostra proposta per la compra d’aparells purificadors d’aire per l’Escola, Institut i Llars d’infants, al.legant que és un recurs ineficaç contra el COVID i que no permet millorar la seguretat de les aules, ja que no evita haver de fer ventilació natural.
Es evident que no evita la ventilació, però si que la pot reduir sense disminuir la seguretat i augmentant el confort dels alumnes i docents.

Octubre 2020 – Garantir la salut de totes les persones i les seves necessitats bàsiques
Tal com vam dir a l’article de l’edició anterior de La Pilastra, la posició de JuntsxBescanó ha estat des del primer moment, fer costat a l’equip de govern en les decisions que es prenguin per minimitzar les dificultats derivades de la COVID-19.
Per això, i ja des del primer moment, vam impulsar de forma conjunta amb ERC i la CUP un paquet de mesures econòmiques dirigides a famílies, empreses i entitats, que tenien com a objectiu pal·liar l’efecte inicial de la pandèmia. I també en aquest sentit, vam fer arribar a l’equip de govern un document de treball elaborat pel nostre grup municipal, on es detallava tot un pla de mesures destinades a la reactivació econòmica i social del
nostre poble.
Fruit d’aquest document i gràcies a l’acord assolit entre els partits, finalment aquest pla va ser aprovat per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament del mes de setembre, en forma de Pacte Local per a la Reactivació Econòmica i Social de Bescanó.
Aquest pacte estableix les directrius que ens han de permetre en un futur immediat, garantir les necessitats més urgents que tindrem per fer front a la pandèmia i que són: garantir la salut de totes les persones i les seves necessitats bàsiques.
Com a punts destacats i en forma de resum, el Pacte Local estableix
diferents ajudes i beques per recolzar a les famílies que requereixin suport econòmic d’urgència. També inclou donar suport a la comunitat educativa en totes les necessitats que puguin tenir per complir els protocols sanitaris: econòmiques, tecnològiques, d’espais públics o de personal… L’establiment de bonificacions i d’incentius destinats als comerços i a les empreses
del poble i tot un seguit de mesures per promoure el comerç local.
I per últim també inclou la promoció d’activitats segures per a la gent gran, que els permetin tenir contacte entre ells i garantir una bona qualitat de vida d’aquest col·lectiu, així com impulsar campanyes de conscienciació pel tema COVID-19 adreçades als joves del municipi.
Algunes de les mesures incloses en el Pacte Local ja s’han iniciat per part de l’actual equip de govern i algunes s’hauran d’anar implementant en els pròxims mesos. En aquest sentit, no tingueu cap dubte que el nostre grup municipal vetllarà perquè així sigui i us anirem informant en tot moment del seu estat de compliment.

Any 2020 – Juliol

Aquest és el primer escrit que fem a La Pilastra com a Junts per Bescanó. Tot i guanyar les eleccions per més de 206 vots amb relació a ERC, actualment no tenim responsabilitats de govern, ja que ER C va preferir governar amb la CUP, tot i la nostra predisposició a fer una coalició de govern amb ells. Però tal com vam dir el dia de la constitució de l’Ajuntament, acceptem totalment l’acord, ja que aquesta és la grandesa de la democràcia.
Actualment, el present gira al voltant de la crisi sanitària i econòmica a causa de la COVID. Pel que fa a la crisi sanitària, volem donar suport a tots aquells veïns que han patit la malaltia o bé han perdut algun ésser estimat i també volem tenir un record i agraïment per tots els professionals del món sanitari que han estat a primera línia en la lluita contra el coronavirus i a totes les persones que, d’una forma o altra, han col·laborat desinteressadament en tasques de voluntariat, confecció de mascaretes i equips de protecció, etc.
Respecte a la crisi econòmica i social, des del principi el nostre posicionament ha estat fer costat a l’equip de govern i per això vam creure convenient impulsar, de forma conjunta amb ERC i la CUP, un paquet de mesures econòmiques dirigides a famílies, empreses i entitats. Ara creiem necessari que s’estableixi un acord de poble entre tots els grups municipals per sumar esforços i planificar les accions de reactivació econòmica que s’hauran d’aplicar en un futur immediat.
ES FARÀ LA PASSERA
Finalment l’Ajuntament donarà llum verda al projecte per construir la passera sobre el riu Ter, que serà la que nosaltres havíem projectat i per la qual vam aconseguir una important subvenció europea que farà que sigui possible. Celebrem que l’actual equip de govern hagi abandonat el projecte de passallís inundable que volien fer.
PRINCIPALS PROPOSTES REALITZADES
• Implantació d’un sistema de tarifa plana per al pagament dels impostos municipals i de les taxes de les activitats d’estiu, com ara els casals o la piscina municipal. Aquesta proposta ens va ser denegada.
• Establiment d’un sistema de bonificacions en el rebut d’escombraries
per la utilització de la deixalleria municipal de Salt.
• Implantació d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics i l’augment de les bonificacions dels impostos a aquest tipus de vehicles.
• En resposta a una pregunta formulada al ple, l’equip de govern es va comprometre a executar de forma imminent el projecte de millora del clavegueram del carrer de la Barca, a partir dels estudis previs encarregats durant el nostre mandat.
El nostre grup municipal ens hem proposat des del primer moment exercir com a oposició constructiva i al servei del poble. Per això, ens posem a la disposició de tots els bescanonins i bescanonines i treballarem perquè les coses es facin bé i ens posem també a disposició de l’equip de Govern sempre que sigui necessari pel bé del poble.

JxCAT – Pere Lluís Garcia
Portaveu i representant de Junts per Bescanó (JxCAT)

Pots seguir totes les notícies de l’equip a l’oposició a través del facebook oficial del: